Kerstmis is een tijd van gioia, delen en… helaas ook van voedselverspilling. Maar dan met een beetje creativiteit e planningis het mogelijk een vakantiemenu te bereiden verrukkelijk en tegelijkertijd duurzaam.
Hier zijn 5 anti-verspillingsrecepten waarmee u uw dierbaren kunt verbazen en goed voor uzelf kunt doen planeet.
1. Crème van aardappel- en wortelschillen
Gooi de schillen van de aardappelen en wortels die je gaat gebruiken voor de kerstlunch niet weg! Was ze goed, kook ze in gezouten water en meng ze met een scheutje olie tot een gladde massa fluweelzacht warm en geruststellend.
Serveer met croutons van oud brood en wat besprenkeling geraspte kaas.
2. Gehaktballetjes gemaakt van overgebleven vlees en groenten
Jij kookte te veel gebraad of te veel bijgerechten? Hak ze fijn samen met een ei, parmezaanse kaas, paneermeel en kruiden naar smaak.
Vorm van gehaktballetjesDompel ze in bloem en bak ze in kokende olie. Lekker met yoghurtsaus!
3. Overgebleven hartige pastataart
Als je wat gekookte pasta over hebt, gebruik deze dan om er een te bekleden beboterde bakplaat. Vul met kaas, vleeswaren, gebakken groenten of andere restjes naar keuze.
Bedek met meer deeg, bestrijk met een losgeklopt ei en bak gedurende 30 minuten op 180°C. A hartige taart heerlijk en anti-verspilling!
4. Zoete panettone en crumble van gedroogd fruit
De overgebleven panettone wordt de perfecte basis voor een afbrokkelen met een kerstsmaakje. Verkruimel het grof en combineer het met gehakt gedroogd fruit, suiker, kaneel en botervlokken.
Strooi het mengsel over de in blokjes gesneden appels of peren en bak 40 minuten in de oven. A nagerecht warm en geurig!
5. Warme chocolademelk met gerecyclede pandoro
Snijd de oude pandorocombineer bittere cacao, suiker en een snufje zout. Verwarm de melk met een vanillestokje, giet het over het pandoro-mengsel en meng krachtig.
Serveer de jouwe warme chocolademelk romig met een strooi kaneel.
Met deze recepten anti-verspillinguw kerst zal er vol van zijn goedheidvan de gezelligheid en van duurzaamheid.
Probeer nu deze lekkere gerechten en a nul impact en verbaas je dierbaren met een creatief en groen menu. Prettige Feestdagen!