Droomt u van een duurzaam kerstbanket? Ontdek de anti-verspillingsrecepten die u zullen overtuigen!

16/11/2024
//
Door : Evy De Boer

Kerstmis is een tijd van gioia, delen en… helaas ook van voedselverspilling. Maar dan met een beetje creativiteit e planningis het mogelijk een vakantiemenu te bereiden verrukkelijk en tegelijkertijd duurzaam.

Hier zijn 5 anti-verspillingsrecepten waarmee u uw dierbaren kunt verbazen en goed voor uzelf kunt doen planeet.

1. Crème van aardappel- en wortelschillen

Gooi de schillen van de aardappelen en wortels die je gaat gebruiken voor de kerstlunch niet weg! Was ze goed, kook ze in gezouten water en meng ze met een scheutje olie tot een gladde massa fluweelzacht warm en geruststellend.

Serveer met croutons van oud brood en wat besprenkeling geraspte kaas.

2. Gehaktballetjes gemaakt van overgebleven vlees en groenten

Jij kookte te veel gebraad of te veel bijgerechten? Hak ze fijn samen met een ei, parmezaanse kaas, paneermeel en kruiden naar smaak.

Vorm van gehaktballetjesDompel ze in bloem en bak ze in kokende olie. Lekker met yoghurtsaus!

3. Overgebleven hartige pastataart

Als je wat gekookte pasta over hebt, gebruik deze dan om er een te bekleden beboterde bakplaat. Vul met kaas, vleeswaren, gebakken groenten of andere restjes naar keuze.

Bedek met meer deeg, bestrijk met een losgeklopt ei en bak gedurende 30 minuten op 180°C. A hartige taart heerlijk en anti-verspilling!

4. Zoete panettone en crumble van gedroogd fruit

De overgebleven panettone wordt de perfecte basis voor een afbrokkelen met een kerstsmaakje. Verkruimel het grof en combineer het met gehakt gedroogd fruit, suiker, kaneel en botervlokken.

Strooi het mengsel over de in blokjes gesneden appels of peren en bak 40 minuten in de oven. A nagerecht warm en geurig!

LEES  10 geheimen om zonder stress eindejaarsfeesten te organiseren

5. Warme chocolademelk met gerecyclede pandoro

Snijd de oude pandorocombineer bittere cacao, suiker en een snufje zout. Verwarm de melk met een vanillestokje, giet het over het pandoro-mengsel en meng krachtig.

Serveer de jouwe warme chocolademelk romig met een strooi kaneel.

Met deze recepten anti-verspillinguw kerst zal er vol van zijn goedheidvan de gezelligheid en van duurzaamheid.

Probeer nu deze lekkere gerechten en a nul impact en verbaas je dierbaren met een creatief en groen menu. Prettige Feestdagen!

Evy De Boer

Hallo, ik ben Evy de Boer, een gepassioneerd schrijver die graag schoonheid en inspiratie in het dagelijks leven zoekt. Ik houd ervan om anderen te helpen hun huis om te toveren tot een plek van comfort en stijl. Creativiteit is mijn tweede natuur, en ik geniet van de kleine geneugten die het leven te bieden heeft. Laten we samen op zoek gaan naar de magie in alledaagse momenten.

Scroll naar boven